Pješačke rute

Pješačke rute

Mosor

Planina Mosor Splićanima je jedna od najomiljenijih planina za planinarenje koja se proteže uz more, na potezu od Splita do Omiša.
Najviši vrh je Veliki Kabal (1339 m), a jedan od posjećenijih je Vickov stup (1325 m). Na vrhu Sveti Jure (1319 m) nalazi se istoimena rimokatolička kapelica.
Obitava bogatim životinjskim, biljnim svijetom, te mnogim špiljama i jamama, od kojih je najpoznatija špilja Vranjača, koja se nalazi na jugozapadnom dijelu Mosora, do koje se može doći preko Dugopolja.
Na Mosoru se također nalazi i zvjezdarnica znana kao “Zvjezdano selo Mosor”.
www.hpd-mosor.hr
www.zvjezdano-selo.hr
Do Mosora može se doći automobilom preko Žrnovnice do sela Sitno Gornje ili autobusom br. 28

shadow
Kozjak

Planina Kozjak sa sjeverne strane okružuje grad Kaštela. Najupečatljiviji dio Kozjaka je južna stijena (16 km), koja je ujedno najduža u Hrvatskoj, mada razmjerno male visine (50 – 250 m).
Najviši vrh ovog primorskog Kozjaka je Veli vrj (779 m) na istoku grebena iznad Kaštel Gomilice. Na zapadnom dijelu grebena je poznat planinarski dom Malačka uz istoimeno sedlo, visine 466 m. Cijeli Kozjak je isprepleten dobro označenim planinarskim stazama, a ima i četiri planinarska doma.
www.hpd-malacka.hr
Do Kozjaka se može doći automobilom i autobusnom linijom br. 37, sa Sukoišanske ulice

shadow
Nature Park Biokovo

Park prirode Biokovo nalazi se na području 7 općina (Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Zagvozd, Šestanovac, Zadvarje) i dva grada (Makarska i Vrgorac).
Zbog svog jedinstvenog položaja i geomorfologije, te biološke raznolikosti planina Biokovo proglašena je parkom prirode 1981.g.
Najviši vrh je Sv. Jure, ujedno i treći najviši vrh, visok 1762 metra, gdje je prosječna godišnja temperatura 4 °C, a snijeg se zadržava veći dio godine; ovo je ujedno i jedna od najhladnijih točaka Hrvatske, a pod njim nalazi se planinarski dom “Pod Svetim Jurom”.
Planina Biokovo ima još 8 vrhova iznad 1000 metara. U sklopu parka nalazi se i botanički vrt Kotišina.

shadow
Vranjača Cave

Špilja Vranjača smještena je u podnožju središnjega dijela Mosora, s njegove sjeverne strane. Pristup je moguć iz Splita asfaltnom cestom preko Dugopolja do sela Kotlenica u zaselak Punde (25 km), te još 300 m makadamskim putem do ulaza u špilju.

Ulazni dio, tzv. atrij, poznat je mještanima od davnina, dok je drugi dio otkrio vlasnik zemljišta na kojemu se nalazi špilja, Stipe Punda, prošavši kroz uski prolaz za ranjenim golubom.

Godine 1900. špilju su istražili članovi Speleološkog odsjeka PTD-a Liburnija iz Zadra, a 1903. rudar Luigi Miotto iz Splita obavlja premjer špilje i o “otkriću” javlja geologu dr. Fritzu Kerneru u Beč. Izrađujući geološki zemljovid srednje Dalmacije, Kerner posjećuje špilju i 1904. godine objavljuje članak “Die Grotte von Kotlenice am Nor-dfusse der Mosor-planina”.

shadow
Radmanove mlinice-rafting

Zadovoljstvo nam je pružiti vam spektakularni užitak raftinga samo nekoliko kilometara udaljenog od mora na rijeci Cetini, u neposrednoj blizini starog gusarskog grada Omiša.

Sami rafting traje između 3 i 4 sata, na 12 km dugom dijelu rijeke. Start se nalazi u selu Penšići (mapa), a staza prolazi kroz slikovite usjeke, zaigrane vodopade i brzace te završava u Radmanovim Mlinicama. Tu možete predahnuti i uživati u čudesnom prirodnom ambijentu koji je svojim svježim zrakom i specifičnim reljefom, tako različit od obližnje jadranske obale.

shadow