Svetišta

Svetišta

Međugorje

Međugorje je jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta u svijetu, smješteno u blizini grada Čitluka, u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. Broji oko 4300 stanovnika, a postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine. Od tada je ovo hercegovačko mjesto, uz Sarajevo, jedan od naših najposjećenijih turističkih centara, koje godišnje obiđe oko milion katolika iz cijelog svijeta. Za razliku od marijanskog svetišta u francuskom Lourdesu, koji je sa šest miliona turista-vjernika postao pravi komercijalni raj za domaće ugostitelje, Međugorsko svetište je još uvijek zadržalo svoj prvobitni šarm, u kojem hodočasnici nalaze mir u vjeri. Centar okupljanja u Svetištu Kraljice mira, kako se Međugorsko svetište službeno zove, je crkva sv. Jakova u centru mjesta.

shadow
Sinj

Nalazite se na hrvatskom jugu, na maloj udaljenosti od Splita, u carstvu voda, polja i kamena. Dobrodošli u grad Sinj i Cetinsku krajinu koja vas zavodi svojom bogatom kulturom i stoljetnom tradicijom.
Sinj administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Ukupna površina je 194,27 km2 . Prema posljednjem popisu stanovništva provedenom 2011. godine Sinj s užom okolicom ima 24 832 stanovnika, dok u samom gradu živi 11 448 stanovnika.
Prigradska naselja koja administrativno pripadaju Sinju su Bajagić, Brnaze, Čitluk, Glavice, Gljev, Jasensko, Karakašica, Lučane, Obrovac Sinjski, Radošić, Sinj, Suhač, Turjaci, Zelovo.
Gradonačelnik Sinja je prof. Ivica Glavan s Nezavisne liste dr. Jadrijevića.
Dan Grada slavi se 15. kolovoza, na dan Velike Gospe, koja je i zaštitnica Sinja.

shadow
Vepric

Hrvatsko lurdsko svetište VEPRIC osnovao je 1908.g. biskup dr. Juraj Carić (1867-1921), koji je i pokopan u svetištu.
Prirodna špilja i cijeli krajolik s brežuljcima, raslinjem i potokom među njima živo podsjeća na Lurd, gdje se je Bl.Dj.Marija godine 1858. ukazala 18 puta Bernardici Soubirous.
U ovom središtu podignuta je kapela sa sakristijom, oltar na trgu, ispovjedaonice, postaje križnog puta, dom za duhovne vježbe, staze za procesije. Podignutra je i nova kuća za potrebe svetišta i duhovne vježbe.
Zbog svoje prirodne ljepote i tišine ovo je svetište veoma posjećeno kroz cijelu godinu, a glavni su hodočasnički dani: 11.II, 25.III, 15. VIII, 7. i 8 IX.

shadow